hacklink al hack forum organik hit kayseri escort

Ontwikkelaar Houtmarktschool probeert via kort geding betaling dwangsommen te voorkomen

Aan het eind van het kort geding biedt de voorzieningenrechter in Zwolle de ontwikkelaar van de (monumentale) Houtmarktschool in Deventer en de kopers van drie appartementen de kans om het conflict zonder haar inmenging te beslechten, maar ‘dat is een gepasseerd station’, antwoordt Joris Staijen van Daniels Huisman Advocaten uit Deventer. Hij wil een vonnis van de rechter.

Begin deze maand werden de drie kopers door de voorzieningenrechter in het gelijk gesteld. Zij waren naar de rechtbank gestapt omdat ze totaal geen vertrouwen meer hebben in ontwikkelaar Houtmarkt Deventer BV van Pieter Bosma.

Facturen

In het gemeentelijk monument aan de voet van de Bergkerk komen tien luxe-appartementen. De kopers hadden meerdere facturen betaald voor werkzaamheden waarvan twijfelachtig was of die daadwerkelijk waren uitgevoerd. De voorzieningenrechter bepaalde op 5 april onder meer dat Bosma als ontwikkelaar binnen tien dagen na betekening van het vonnis de buitengevel gereed moet hebben, onder last van dwangsommen, en dat hij 10 procent van de respectievelijke aanneemsommen, zo’n 27.000 euro per appartement aan de drie kopers moet terugbetalen.

Vakantie

Na het vonnis van 5 april gingen beide partijen opnieuw met elkaar in gesprek. Volgens Hein van der Put, advocaat van Pieter Bosma, waren dat hoopgevende onderhandelingen. Zo hoopgevend in elk geval dat Bosma zijn Poolse bouwvakkers met Pasen op vakantie liet gaan. De ontwikkelaar had immers goede hoop dat het niet tot het verbeuren van de dwangsommen zou komen.

Dwangsom

Nu dat toch dreigt, heeft hij een kort geding tegen de drie kopers aangespannen, omdat hij naar eigen zeggen simpelweg niet aan het vonnis kán voldoen. Andere bouwvakkers vinden voor de werknemers die een kleine twee weken naar thuisland Polen waren, is volgens de ontwikkelaar vrijwel onmogelijk. Bovendien bleek zeer recent dat het voor de noordgevel nog wachten is op een akkoord van de gemeente Deventer voor het zogenaamde Brabantse stucwerk.  ‘

Mochten de dwangsommen tot een maximum van zes ton worden verbeurd, dan komt Houtmarkt BV in liquiditeitsproblemen.

Verdeeldheid

De drie gedaagde kopers hebben hier weinig boodschap aan. Zij zijn elk vertrouwen in Houtmarkt BV en vooral Bosma verloren. Ze hebben voor hun gevoel niet alleen veel te veel moeten betalen, maar voelen zich ook bedreigd en geïntimideerd. Staijen betwist nadrukkelijk dat na het vonnis eerder deze maand sprake was van verregaande onderhandelingen die positief verliepen. Onderhandelen is volgens hem niet aan de orde, omdat Houtmarkt Deventer BV nog een bodemprocedure tegen een van hen heeft lopen. Staijen: ,,Mijn cliënten wensen niet te onderhandelen met een partij die er één uitpikt om verdeeldheid te zaaien.”

Absurd

Omdat nog steeds niets aan de gevel is gedaan, door een onafhankelijke deskundige is vastgesteld dat de bouw ver achter loopt op de betalingen en de bodemprocedure tegen die ene koper niet is ingetrokken, heeft Staijen op 15 april het vonnis van de voorzieningenrechter laten betekenen. Vanaf dat moment  had Houtmarkt Deventer BV tien dagen de tijd om het vonnis uit te voeren. Onmogelijk, zegt Van der Put. De gevel kan niet binnen de termijn worden afgerond, maar de wil is er bij Bosma wel degelijk. Laatstgenoemde vindt het allemaal ‘absurd’. ,,Er is blijkbaar maar één opzet: Houtmarkt Deventer BV kapot maken.”

Excuses

De rechter die zich nu over het executiegeschil en de dwangsomverbeuring buigt, is maandagmiddag een aantal keren behoorlijk streng tegen Bosma. Ze wil bijvoorbeeld weten waarom hij het verlof van de bouwvakkers na het vonnis van 5 april niet introk, waarom wel zijn advocaat, maar niet hij de hand in eigen boezem steekt en excuses aanbiedt voor wat is misgegaan en waarom hij de 27.000 euro niet aan de kopers heeft terugbetaald. De voorzieningenrechter komt woensdag met haar vonnis.

https://pieterbosma.com/